Haber

İMO Başkanı Tatlı’dan Deprem Bölgesinde Yeni Konutların 1 Yıl İçinde Tamamlanacağına Dair Açıklamalara Tepki: “İhaleye çıkıyoruz…

HABER: DİLAN KUTLU- Kamera: DURSUN ALKAYA

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, depremden etkilenen bölgelerde yeni yerleşim alanları için yer seçimi çalışmalarının başlatıldığı ve konutların bir yıl içinde teslim edileceği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Tatlı, “Bir şeyin ihale edilebilmesi için projesinin çıkması lazım. Maliyeti çıktı ama projesi yok. Yer belirlenirken bunun birçok unsuru var. Çıkıp diyorsunuz ki ‘Maliyet ortaya çıktı ama proje yok. 50 ila 100 metre aralığındaki fay hatları sadıktır.’ Sorun sadece deprem mi Geçen sene Bozkurt’ta gördük Dere yataklarına yaptığınız evler yüzünden ya da imar izni için açtığınız için çok insan öldü Şimdi gireceksiniz 1 yılda yapacaksınız . Nasıl yapacaksın?” söz konusu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (IMO), Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından hazırladıkları ‘ön değerlendirme’ raporunda, tahribatın ana etkenleri; “2018 yılında çıkarılan imar affı, yapı düzensizliklerinden kaynaklanan hasarlar, taşıyıcı sistemin düzensiz dağılımı, zayıf zemin koşulları, malzeme zayıflıkları” olarak sıralandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespiti tamamlanan illerde yeni konutların yapımına başlayacaklarını ve ilk ihalenin 22 Şubat’ta yapılacağını duyurdu.

Hükümet tarafından yeni yerleşim yerleri için yer seçimi çalışmalarının başlatıldığı, inşaatların 1 ay içinde başlayacağı ve konutların 1 yıl içinde teslim edileceği belirtilirken, uzmanlar inceleme yapılmadan inşaat faaliyetlerine başlanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. seçilen alanların durumu, kırılganlığı, tabanı ve şehirle bağlantısı.

“HASAR TESPİTİNDE BİNANIN DEPREM DAYANIKLI OLUP OLMADIĞINI TESPİT ETMİYORUZ”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, hasar tespitinin ilk aşamada gözlemsel olarak yapıldığını söyledi. Tatlı dedi ki:

“10 bine yakın üyemiz hasar tespit eğitimi aldı. 2 bin 500 civarında istekli oda üyemiz bölgede. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını biz tespit etmiyoruz. Binanın sağlam olup olmadığını tespit etmiyoruz. depremden dolayı değil.Gözlemsel olarak binanın depremden ne kadar hasar alıp almadığını hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebiliyoruz.Sadık olabilecek bir mekanizma ortaya koyuyoruz.Performans analizi denilen detaylı incelemede, bir şeye dönüşebilir herhalde… İlk etapta sadece ağır ve orta derecede hasarlı yapı elemanlarıyla bunları yaptık, sadık kalalım.Bir binanın gerçek bir incelemesi ancak bir günde tamamlanır, oysa bir binanın. laboratuvar yaklaşık 2 ay sürecek.”

Oda’nın hasarlı binalara ilişkin henüz resmi bir veri sunmadığını belirten Tatlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“ARTIK YAP-SAT KÜLTÜRÜ VAR”

“Bölgenin yüzde 80’i eski yapı ise yüzde 20’si yeni yapı. Yeni yapıları 2000 sonrası olarak tanımlıyoruz. Eski yapıldığına dair söylemler var. Ancak ben bölgede 74 şartnameye uygun bina yapıldığını gördüm. hala ayaktadır.eski şartnamelerimiz yıkımla kıyaslanamaz.binada oluşan ağır hasara göre düzenlenmiştir.üretim ve kontrol sürecini kamusal alana taşırsanız düşünmezseniz sorun olmaz ticari alan olarak ne yaptınız 1999 milattı yapı kontrol sistemi getirdiniz belgelerimize baktığınız zaman dünya standartlarının üstünde evrak sıkıntısı yok şimdi yapı var -satma kültürü Ev sahibi ne diyor, ’10 daire yapılacaksa bana 3 daire verin cebimden bir kuruş çıkmasın’. kontrol edemezsin.

“TİCARİ BİR KURULUŞ DENETİM KURULUŞU OLUŞTURMAKTA BİTMEKTE YA DA BAŞLAMAKTADIR”

2019 yılında otomasyon sistemine geçtiler. Artık yapı kontrol firmanızı seçemezsiniz. Bu iyi bir şey ama yetersiz. Yeni bir yönetmelik çıkardılar, düzenleme yaptılar ama bu yılın sonunda yürürlüğe girecek. Bizim de istediğimiz gibi değil. Yeni binanın demiri sıktığını ama üzengiyi bükmediğini sahada görüyoruz. Ama kontrol olsaydı zarar görmezdi. Halka açık olarak bakmalısınız. Bu can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir konu olduğu için ticari ortamda bırakılamaz. Yapı denetim kuruluşları, bir ticari işletme iflas eder veya iflas eder.

“1 YIL İÇİNDE İNŞA EDECEĞİZ, SİZLER NASIL YAPACAKSINIZ?”

Yeni binaların 1 yılda tamamlanacağı yönündeki iddialara Tatlı şu yanıtı verdi:

“Bir şeyin ihale edilebilmesi için projesinin çıkması gerekiyor. Maliyeti çıktı ama projesi yok. Bunun yer belirlenirken birçok unsuru var. Otoparkından, altyapısına, sosyal tesislerine… Sanayiyi nereye konumlandıracaksınız Okullardan ibadethanelere kadar aklınıza ne geliyorsa… Orada insanlar var, çıkıp ‘Fay hatlarının 50-100 metre aralığı güvenli’ diyorsunuz, sorun bu mu? geçen yıl Bozkurt’ta gördük.Dere yataklarına yaptığınız evler yüzünden, imar izni için açtığınız için çok insan öldü.Unuttuk…Geçeceğim diyorsunuz ya siz? ordaki heyelanlara baktınız mı bunlar bir etüt sorunu.zemin etütleri alacaksın onları değerlendireceksin sonrada o şehirde yaşamayan yünlülere bu planlamayı açacaksın çünkü sadece orada yaşayacaklar değil bilim ve teknoloji 1 yılda yaparsın 2 yılda mı yaparsın 100 sen bitirir ve rahatlayacaksın. Şimdi gireceksin. 1 yılda yapacaksın nasıl yapacaksın? Enkazın çıkarılması… Enkaz kaldırırken planınızı tüm unsurlara göre yapmalısınız. Halk sağlığını birinci önceliğiniz olarak tutmalısınız. Orada çalışan personelin sağlık ve güvenlik önlemlerini ön planda tutmalısınız. Her şeyi bilmeniz mümkün değil ama bilenler var ve bilenleri bir araya toplayıp fiyat vermelisiniz. E Meslek odalarımız var. Yıllardır söylediğimiz birçok raporumuz var. Keşke birileri ciddiye alıp düzeltse de ‘Bir daha söylememize gerek yok’ havasına gelebilsek.”

haberartuklu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu