NASA, Jüpiter’in en volkanik uydusunu görüntüledi
Güneş sisteminin en büyük beşinci ve Güneş’e olan uzaklığı bakımından beşinci gezegen olan Jüpiter, büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazlarından oluşuyor. Bilim adamları bu gezegeni yakından incelemeye devam ediyor.
NASA tarafından 2011 yılında fırlatılan Juno uzay aracı, Jüpiter’in etrafında dönerek gezegen hakkında çeşitli bilgileri Dünya’ya gönderiyor.
NASA’nın Juno misyonu, Jüpiter’in 51. yakın geçişini yaptı ve bu süreçte uydusu Io’nun görüntülerini yakaladı.
IO uydusundan yeni görüntüler
Juno, 16 Mayıs’ta Io’ya her zamankinden daha yakın uçtu ve gemideki JunoCam, uydunun yoğun volkanik aktivitesini ortaya çıkardı.
Dünya’nın ayından biraz daha büyük olan Io, Güneş sistemindeki volkanik olarak en aktif cisim olarak bilinir. Ek olarak, IO’da aktif olarak patlayan yüzlerce volkan var.
Juno, Aralık 2023 ve Şubat 2024’te Io’nun yüzeyinin 1.500 kilometre yakınına gelecek. Bu uçuşlardan çok daha detaylı görüntü ve verilerin elde edilmesi bekleniyor.
NASA’ya göre Juno görevi, gaz devinin yerçekimi ve manyetik alanlarını, dev manyetosferini, yoğun auroralarını araştırmayı ve Jüpiter’in renkli atmosferini oluşturan dönen bulutları incelemeyi ve böylece Jüpiter’in nasıl oluştuğunu ve geliştiğini öğrenmeyi amaçlıyor.