Haber

Batman’da 112 Acil Çağrı Merkezine Gelen Çağrıların Yüzde 80’i Asılsız

BATMAN’daki 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 2023 yılında yapılan 831 bin 242 çağrının yüzde 80’i asılsız çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Yardımcısı Kübra Akın, “Bu rakama vatandaşlarımızın sohbet amaçlı, hastane randevusu almak için yaptığı aramalar ve özellikle burayı sohbet amaçlı arayan alkollü bireylerin yaptığı aramalar da dahildir. Aileleri hakkında arama yapıyorlar. ‘Bir itirafta bulunacağım’, ‘Biraz sıkıntımı paylaşmak istiyorum’ diyorlar. “Merkezimizi dakikalarca meşgul edecek çağrılar alıyoruz” dedi.

Günde ortalama 2 bin 300 acil çağrının alındığı kentteki 112 Acil Çağrı Merkezine 2023 yılında 831 bin 242 davetiye geldi. Bu davetlerin 666 bin 908’i davaya dönüşmedi. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Yardımcısı Kübra Akın, ayda ortalama 70 bin çağrı alan merkeze yapılan gereksiz aramaların, acil ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmasında aksamalara neden olduğunu söyledi. Kendilerini en çok SIM kartsız aramalardan rahatsız ettiğini belirten Kübra Akın, “112 Çağrı Merkezi olarak olaya dönüşmeyen yüzde 80 çağrı oranımız var. 2023’te 831 bin 242 çağrı aldık. 666 bin 908 çağrı aldık.” olaya dönüşmeyen davetler olarak kayıt altına alındı.Bu aslında vatandaşlarımızın yani ihtiyaçları olmadığı halde çağrı merkezimizi meşgul etmeleri anlamına geliyor.Bu gereksiz aramaların büyük bir kısmı alkolik kişiler tarafından yapılıyor. Sohbet amaçlı, hastane randevusu almak için, ailevi sorunları hakkında arıyorlar ve ‘bir itirafta bulunacağım’ ya da ‘biraz konuşmak istiyorum’ diyerek merkezimizi arayıp dakikalarca merkezimizi meşgul ediyorlar.” Çağrılarımız var. Elbette bu durum gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımızın yardıma ulaşmasında büyük aksaklıklara neden oluyor” dedi.

‘EKİP 45 SANİYEDE YÖNLENDİRİLİYOR’

SIM kartsız telefonlardan gelen aramalar nedeniyle personelin zor durumda olduğunu belirten Akın, “112 Acil Çağrı Merkezimize gelen çağrı yaklaşık 1,95 saniye içerisinde cevaplanıyor. Biz buna yanıt süresi diyoruz. Bu süre zarfında, Cevaplanan bu telefondan yaklaşık 45 arama yapılıyor.” “Gerekli bilgiler saniyeler içerisinde alınıyor ve olay yerine ekipler sevk ediliyor. Gerçekten zamana karşı bir yarış bu. Bu dönemde en ufak bir dinlenmeye bile ihtiyacımız var. Yani burada gerçekten saniyelerle uğraşıyoruz, bunu yapmaya çalışıyoruz. Saniyeler içinde bir ekibi olay yerine yönlendirin” dedi.

‘PİN KODU İSTEYENLER VAR’

Çağrı Cevaplama Sorumlusu Ata Kalkan, hayati bir iş yaptıklarını, gereksiz çağrılar konusunda daha hassas olmamız gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Sıkıldıkları ve sohbet etmek istedikleri için bizi arıyorlar. ‘Telefonum kapalı, PIN kodunu yanlış girdim, nasıl düzeltebilirim?’ diye arayanlar oluyor. Bu durumla sık sık karşılaşıyoruz, hatta bir keresinde yaşlı bir bayan aradı, ‘Neden aradınız, şikayetiniz nedir?’ Sorduğumuzda “112’yi aradım, cevap verir misiniz diye merak ediyordum. O yüzden aradım.” Kendi aramızda buna çok güldük. Bu tür çağrılarla karşılaşıyoruz ve bu çağrıların bizi sıkıntıya sokmasının sebeplerinden biri de bazen çok yoğun olmaları. “Çok fazla acil durum oluyor. Kalp krizleri, kazalar, yaralanmalı kazalar oluyor. Böyle durumlarda gereksiz çağrılardan dolayı olaylara daha erken müdahale edemiyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Burada çok acil durumlarla karşı karşıyayız. Bu sadece rastgele bir olaydır. “Çağrı merkezi değil, 112 Acil Çağrı Merkezi. Hayati sorunlar olduğu için kişilerin bu konuda daha hassas olması gerekiyor. Telefon konusunda biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuklara sık sık vermemeleri gerekiyor. Ya da 112’yi ararken daha dikkatli olmalılar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu